Publicat el

Recuperar la capacitat d’auto curació amb medicines complementàries

El terme medicines complementàries fa referència a un  ampli ventall de tècniques terapèutiques que actualment  s’utilitzen com alternativa i complement a la “medicina oficial”.  La Medicina Tradicional Xinesa, l’homeopatia, la naturopatia i els shiatsu, són algunes de les teràpies més conegudes i emprades per les persones que busquen formes alternatives d’enfocar el manteniment de la seva salut i la resolució d’un gran nombre de trastorns de manera eficaç.

Qualsevol d’aquestes teràpies és per si mateixa capaç de treballar i guarir, o com a mínim alleugerir, un gran nombre de desordres que ens afecten durant la nostra vida. Cada una d’elles treballa amb una cosmovisió determinada emprant tot el potencial que té en benefici de la salut, l’equilibri i l’harmonia de l’ésser humà. Amb tot però cal remarcar que un dels camps més importants d’aplicació d’aquestes teràpies és la prevenció a través d’un canvi d’hàbits, ja que és fonamental per a qualsevol persona tenir a l’abast els coneixements necessaris per evitar, sempre que sigui possible, la malaltia. Qualsevol d’aquestes teràpies ens ajuda a prendre consciència de com funcionem i què necessitem per continuar funcionant de la millor manera possible.

La Medicina Tradicional Xinesa

La Medicina Tradicional Xinesa  conté un corpus mèdic bastíssim, fruit dels seus quatre mil anys d’existència. És una medicina anomenada energètica que treballa amb l’extens entramat de canals o meridians  que formen una xarxa que envolta el nostre cos i per on circula l’energia necessària per a tots els processos vitals. La malaltia esdevé quan, per qualsevol motiu, es produeix un desequilibri en el flux energètic d’aquests canals. Les tècniques que empra van des de l’acupuntura i la fitoteràpia, passant per la dieta, el massatge (Tuina) o el Qi Gong. Aquest és un tipus de teràpia força utilitzada i reconeguda al nostre país.

L'Homeopatia

L’homeopatia parteix de la màxima  que el seu descobridor, Samuel Hahnemann, va citar: Similia Similibus Curantur , és a dir: el semblant cura el semblant. És una teràpia que administra dosis infinitesimals d’alguna substància -habitualment vegetal, mineral o animal-, que en cas d’administrar-la en dosis més altes provocaria justament els símptomes que volem tractar. També és considerada una teràpia energètica i postula que és en la natura on hi trobem la solució i les substàncies guaridores per a qualsevol trastorn.

La naturopatia

De la mateixa manera que l’homeopatia, la naturopatia creu que és la natura on hi trobarem la solució a qualsevol alteració que puguem tenir. Partint de la màxima Vis natura medicatrix (és la natura qui cura), la naturopatia utilitza elements naturals com l’aigua, el sol, les mans,  els aliments, el fang i minerals , les plantes i un llarg etc per potenciar la capacitat auto curativa del nostre cos.  

El Shiatsu

Finalment tenim a l’abast també una teràpia manual que ens proporcionarà una gran ajuda a l’hora de prevenir qualsevol trastorn, a banda de proporcionar-nos plaer, elasticitat i benestar; es tracta del Shiatsu. El Shiatsu és un massatge terapèutic d’origen japonès que, com en altres teràpies, també pretén potenciar la nostra capacitat d’auto curació. Els seus principis es basen en els mateixos que la Medicina tradicional xinesa però en lloc d’actuar sobre el cos amb agulles com ho faria l’acupuntura ho fa a través de les pressions amb les mans, dits, colzes…, d’aquesta manera aconseguim restablir el flux energètic del cos, descontracturem la musculatura i ens proporciona un gran benestar.

El poder de la sinèrgia

Encara que  qualsevol d’aquestes teràpies forma un corpus complet i és capaç de posar remei a molts trastorns, la sinergia que es produeix quan les complementem ens ofereix una gran qualitat terapèutica i uns resultats molt positius, ja que el seu denominador comú és potenciar la capacitat auto curativa del nostre cos.

Un article de Berta Cabré.
Terapeuta especialitzada en Medicina tradiconal xinesa, nauropatia, homeopatia, Shiatsu Moviment i instructora de Taijiquan i QiGong.

Teràpies amb visites concertades a La Placeta.
Més info aquí.