Publicat el

Ioga TV amb en Xavi | Una mica d’introducció i una proposta d’escalfament

“Val més 1 gram de pràctica que un kilo de teoria.”

I per això, en aquest vídeo en Xavi ens fa 5 cèntims de què és el Ioga. Per a que, un cop tinguem aquest petit marc teòric, poguem submergir-nos en la pràctica, que és el que realment ens interessa.

Et deixem algun apunt de les coses que explica en Xavi al vídeo, per si ets més de llegir 😉

Ioga vol dir Unió

Una unió que busca la comunió amb un mateix i amb el que ens envolta. L’objectiu principal de les sessions és activar el nivell de consciència per adonar-nos de tot el que està passant, no durant la sessió només, sino després durant l anostra vida diària. Les sessions de Ioga són el camp d’entrenament per entrenar aquesta consciència que després utilitzarem al llarg de la nostra vida.

Els 8 passos cap a l'estat de Ioga

Hi ha una estructura clàssica que va ser molt ben descrita pel savi Patanjali (nascut entre el 400 ac i el 100 dc) que explica quins són els 8 passos cap a l’estat de Ioga:

  • Yama: Control d’un mateix en relació als altres
  • Niyama: Control íntim 
  • Asanas: Postures del cos
  • Pranayama: Control de l’energia vital o Prana, a través de la respiració
  • Pratyahara: Recolliment dels sentits cap a l’interior
  • Dharana: Concentració
  • Dhyana: Meditació
  • Samadhi: Il·luminació – Autorealització suprema

Avançant en el camí del Ioga ens aproximem al coneixement de la nostra veritable realitat. Per a respondre preguntes com…
Qui sóc realment?
Sóc el meu cos?
Sóc el nom que m’han posat?
Sóc la meva ment?
Sóc aquest ego que em fa reaccionar davant els altres de maneres que de vegades no m’agraden?

Segons el Ioga la ment és el conjunt de totes les experiències que hem viscut a la nostra vida. Aquesta ment és la que genera els pensaments que van passant sense parar al llarg de dia, que a vegades ens fan estar donant voltes als problemes sense arribar enlloc.

Connectar amb el cos i la respiració

A les classes de Ioga aprenem a agafar distància de la ment i l’ego connectant amb el moment present, centrant l’atenció en el cos i en la respiració. Així és com mica en mica anem veient que aquella ment que tan ens atabalava no som nosaltres, que hi ha moments que la ment està quieta i tranquil·la.

La idea és intentar mantenir aquest estat de Ioga en el temps, sentint la Unió amb noslatres mateixos, amb l’entorn i amb els altres, reconeixent-los com a éssers genuïns i divins.

Una proposa d'escalfament previ

I després de tanta paraula, una mica de pràctica!
En aquest vídeo, en Xavi ens proposa un escalfament per preparar el cos per al moviment. Ideal per a introduïr una sessió de Ioga o senzillament per començar el teu dia a dia amb el cos més despert.  T’animem a practicar-lo!

T’enllacem la info de les classes d’en Xavi a la Placeta: