Publicat el

El moviment: clau per mantenir una bona qualitat de vida quan ens fem grans

Moure'ns per tenir una bona qualitat de vida

El nostre cos està dissenyat per moure’s. Els músculs, les articulacions, els ossos, necessiten el moviment per mantenir-se sans.

El moviment:

  • Manté el cos àgil.
  • Manté una bona massa muscular i enforteix els ossos.
  • Contribuiex a un bon funcionament hormonal i a què tinguem un bon estat d’ànim.
  • Perserva la capacitat d’aprenentatge.
  • Contribueix a què tinguem un coneixement millor del nostre cos i un bon equilibri, que disminueix el risc de caigudes.
  • És preventiu de malalties i ajuda a mantenir una bona silueta.

La falta de moviment no és adequada pel nostre organisme.

A mesura que ens fem grans, segons l’estil de vida que hem portat, és fácil que ens cansem més fàcilment, que les articulacións es desgastin (artrosi) i que la postura es torni menys flexible.

Passar moltes estones asseguts o adoptar un rang de moviments baix al nostre dia a dia fa que disminueixi la consciència que tenim del propi cos. En conseqüència és més fácil que agafem males postures, adoptem gestos bruscos i no estiguem sintonitzats amb el que és beneficiós per nosaltres.

Per altra banda, amb el pas del temps, la massa muscular tendeix a disminuir i els ossos absorbeixen calci més a poc a poc. La pràctica moderada d’exercici físic ajuda a millorar la massa muscular i a què es fixi més calci a nivell òssi.

Les articulacions també necessiten moviment per funcionar adequadament i, si bé el moviment excessiu les pot lesionar, la falta de moviment fa que el cartílag (responsable del’artrosi) es vagi debilitant.

A més d’aquests “petits” beneficis, fer exercici moderat se sap que és preventiu de malalties del cor, regula la pressió arterial i disminueix el risc de patir diabetis i sobrepès.

Diversos estudis han posat de manifest la interrelació entre el cos i les emocions, mitjançant la segregació d’’hormones vinculades a l’estrés o al benestar i la motivació. Un bon estat d’ànim ens fa adoptar postures més obertes i expansives, la respiració esdevé més profunda i relaxada. El cos influeix directament en el sistema emocional i viceversa.

La clau: trobar una activitat que ens agradi

En primer lloc, cal que escollim una activitat que ens agradi fer. Si no ens agrada el que fem, no rebrem ni la meitat de beneficis que ens pot propoprcionar.

Un cop escollida l’activitat que ens agrada fer cal que l’adaptem a les nostres possibilitats i que regulem el grau d’intensitat de manera progressiva i respectuosa amb nosaltres.

Si bé no moure’s és poc beneficiós pel cos, l’excés de moviment tampoc no és adequat. L’esport massa intens genera una sobrecàrrega a l’organisme tant a nivel mecànic, com a nivell intern: ens cansem molt, el cor ha de treballar més, augmenta la pressió arterial, podem tenir dolor a les articulacions, etc.

Recomanacions generals

  • Un mínim de 150 minuts (2h i ½) a la setmana d’exercici aeròbic moderat, que es poden distribuir en blocs de 10 minuts o més.
  • Exercicis d’enfortiment que involucrin grans grups musculars (nadar, ballar, caminar, bici).
  • Introuduir exercicis d’equilibri i d’estiraments.
  • Durant la pràctica d’exercici seria ideal arribar a un grau d’activitat que et faci suar una mica i respirar més fort, sense arribar a la sensació de falta d’aire ni d’esgotament.

La fuerza que levanta el viento existe en el fondo de todos.
Al enfrentarte a lo inmóvil, no pierdas la esperanza.
Si el movimiento está latente dentro de ti, se manifestará;lo que se ha comunicado a su vez impulsa movimiento en otros.
Que cada uno se ponga en movimiento desde sí mismo: éste es el primer paso.
Noguchi


Un article d’ Anna Carboneras.
Fisioterapeuta col·legiada (EUG, 2013). Formació en Neuromioestàtica Visceral i Reeducació Uroginecològica. Formació en Gimnàstica Hipopressiva (mètode Caufriez).